Om oss

I norske apotek blir du møtt av kjente merkenavn som Nycoplus, Nycopro og Nycodent, men hvor stammer egentlig disse merkevarene fra?

Nyco er et samlenavn som stammer fra det originale navnet Nyegaard & Co. I dag er det ulike produktkategorier samlet under merkenavnet Nycomed:

Nycomed historie

Nycomed var et tidligere norsk farmasikonsern som ble grunnlagt i Oslo i 1887 av apoteker Morten Nyegaard, og ble opprinnelig grunnlagt som et legemiddelagentur for et tysk firma. Nyegaard etablerte sammen med Theodor Hafslund firmaet Nyegaard & Co i 1890. Firmaet var også lokalisert i Oslo sentrum, og flyttet senere opp i Sandakerveien 103 i Oslo. Gatenavnet ble senere skiftet til Nycoveien, oppkalt etter fabrikken som lå der, og leder til Vitaminveien.

Nyco er som nevnt et samlenavn som stammer fra det originale navnet Nyegaard & Co, som startet sin egen produksjon i 1913. I 1925 begynte firmaet med forskning og var blant annet sterkt involvert i oppdagelsen av vitamin B12. Nyco ble også særlig kjent for utviklingen av produktet Nyco Fruktsalt, et mageregulerende middel.

 

Kvinner på Nycomed-fabrikken

Nyco fikk fabrikker i Oslo, Lillestrøm og Lindesnes. I 1981 ble navnet skiftet til Nycomed og ble en del av Hafslund i 1986. Nå var Nycomed Norges største farmasiselskap med datterselskaper i mange europeiske land.

 

I 1990 ble Nycomed delt i Nycomed Imaging, som blant annet drev med billeddiagnostikk og kontrastmidler, og Nycomed Pharma, som konsentrerte seg mest om legemidler. Begge ble utskilt fra Hafslund-konsernet i 1996. Nycomed Pharma fortsatte videre under nye eier og beholdt rettighetene til varemerket Nycomed, med fabrikker i Asker og Elverum.

 

I 2011 ble Nycomed kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical Company. Selskapet skiftet da navn i 2012 til Takeda Nycomed AS, og til Takeda AS i 2015.

Nycoplus tidslinje

Derfor har Nycomed ulike merkenavn som alle starter med Nyco

Nycomed som firma eksisterer altså ikke lengre, men arven lever fortsatt gjennom kjente norske merkevarer som starter med Nyco. Du finner også Nycomed-logoen på en del reseptfrie legemidler som blant annet Rhinox, Zymelin, Solvipect, Noskapin.

Publisert februar 5, 2021

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *