Om oss

I norske apotek blir du møtt av kjente merkenavn som Nycoplus, Nycopro og Nycodent, men hvor stammer egentlig disse merkevarene fra?

Nyco er et samlenavn som stammer fra det originale navnet Nyegaard & Co. I dag er det ulike produktkategorier samlet under merkenavnet Nycomed:

Nycomed historie

Nycomed var et tidligere norsk farmasikonsern som ble grunnlagt i Oslo i 1887 av apoteker Morten Nyegaard, og ble opprinnelig grunnlagt som et legemiddelagentur for et tysk firma. Nyegaard etablerte sammen med Theodor Hafslund firmaet Nyegaard & Co i 1890. Firmaet var også lokalisert i Oslo sentrum, og flyttet senere opp i Sandakerveien 103 i Oslo. Gatenavnet ble senere skiftet til Nycoveien, oppkalt etter fabrikken som lå der, og leder til Vitaminveien.

Nyco er som nevnt et samlenavn som stammer fra det originale navnet Nyegaard & Co, som startet sin egen produksjon i 1913. I 1925 begynte firmaet med forskning og var blant annet sterkt involvert i oppdagelsen av vitamin B12. Nyco ble også særlig kjent for utviklingen av produktet Nyco Fruktsalt, et mageregulerende middel.

 

Kvinner på Nycomed-fabrikken

Nyco fikk fabrikker i Oslo, Lillestrøm og Lindesnes. I 1981 ble navnet skiftet til Nycomed og ble en del av Hafslund i 1986. Nå var Nycomed Norges største farmasiselskap med datterselskaper i mange europeiske land.

 

I 1990 ble Nycomed delt i Nycomed Imaging, som blant annet drev med billeddiagnostikk og kontrastmidler, og Nycomed Pharma, som konsentrerte seg mest om legemidler. Begge ble utskilt fra Hafslund-konsernet i 1996. Nycomed Pharma fortsatte videre under nye eier og beholdt rettighetene til varemerket Nycomed, med fabrikker i Asker og Elverum.

 

I 2011 ble Nycomed kjøpt opp av det japanske farmasiselskapet Takeda Pharmaceutical Company. Selskapet skiftet da navn i 2012 til Takeda Nycomed AS, og til Takeda AS i 2015.

Nycoplus tidslinje

Derfor har Nycomed ulike merkenavn som alle starter med Nyco

Nycomed som firma eksisterer altså ikke lengre, men arven lever fortsatt gjennom kjente norske merkevarer som starter med Nyco. Du finner også Nycomed-logoen på en del reseptfrie legemidler som blant annet Rhinox, Zymelin, Solvipect, Noskapin.

Publisert februar 5, 2021

22 kommentarer

 1. Kan man få kjøpt Nyco fruktsalat? Eller er det godt ut som jeg hører? Dette er nemmelig det som kan stoppe en sykehus innleggelse for meg og mange som er forskjellige stomi opperert. Jeg hørte rykte for lenge siden og har forhåpentligvis nok så lenge jeg lever, men jeg lider med de som sier de ikke får kjøpt. Dere skulle vite hvor viktig Nyco pulver er for oss. Det er forskjellene på en opprasjon eller ikke for meg.
  Hilsen medlem i den Norske kreft forening / NORILCO.

  1. Hei Anita. Det er dessverre mange år siden Nyco Fruktsalt forsvant fra vår portefølje. Det har blitt solgt videre til andre produsenter, men såvidt vi vet så er det ikke på markedet i dag. Vi får ofte henvendelser om at folk ønsker at produktet kommer tilbake på markedet, så det burde absolutt bli gjort noe med.

 2. Huff. Trist. For alle nye. Kan dere ikke få tilbake agenturet. Dere er jo NycoMed!
  Har dere en smart markedsføring kan det kanskje komme som legemiddel. Ta en gammel mann med sure oppstøt. Verden ville jo forandre seg for gubben.
  Kanskje problemet om dere solgte for lite da. Er at flaskene boksene var for store.
  Mitt lager er gammelt og det er hardt, men det løser jeg med en strikke pinne eller noe sånt. Det
  Jeg hørte et rykte for mange år siden og kjøpte MANGE MANGE. blir sikkert noe arv etter meg. 🤭 Så håper jeg klarer meg ut min levetid….. 🙄 Men dere bør få igjen agenturet.
  Hilsen Anita.

 3. Savner Nyco så veldig. Det er et produkt som gjorde mye for meg med mye mageproblemer og fordøyelse . Vær så snill få det tilbake.

 4. Både jeg og min mor savner Nyco fruktsalat forferdelig! Vær så snill å få det tilbake på hyllene!!

 5. Hvor har det blitt av Nycomed silulen sinksalve. Den var og er best . har en gammel tube som nå tar slutt. «Nye» produkter er ikke like bra. Jeg nevner ikke navn, men

  1. Hei! Silulen sinksalve produseres dessverre ikke lenger og har derfor utgått av vårt sortiment. Vi savner også produktet og håper at det kanskje kan komme tilbake en dag, men vi rår ikke alltid over endringer som skjer hos våre samarbeidspartnere. Vennlig hilsen Åse

 6. Har vært bruker av NycoMed munskyllevann, og opplever at dette ikke lenger finnes i apoteker. Denne varen var det desidert beste i sitt slag, så hvorfor har et så bra alternativ forsvunnet fra markedet ? Min tannlege anbefalte produktet som ved bruk av dette ga en renhetsfølelse ii munnhulen som andre produkter ikke er i nærheten av.Trist at et så godt tannhelseprodukt ikke lenger finnes !

  1. Hei og tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Mot slutten av 2019 ble vi gjort kjent med at ledelsen hadde besluttet at vår fabrikk skulle stoppe å produsere Nycodent munnskyll for Norge. Vi har siden jobbet for å få omgjort vedtaket, men det lot seg dessverre ikke gjøre. Vi jobber nå for å finne ny leverandør, for vi ønsker fortsatt å kunne tilby Nycodent munnskyll i norske apotek. Det er mange som savner produktene, inkludert meg selv! Vennlig hilsen Åse

 7. Pluss 1 for ønsket om å få Nyco fruktsalt tilbake!!

  Samarin fungerer foråvidt for sur mage (vi snakker jo tross alt om enkelt fruktsalt) men Nyco var i tillegg en forfriskende tørstedrikk (alternativ til kullsyret vann) og fungerte da automatisk forebyggende. Samarin smaker rett og slett ikke like godt av en eller annen grunn.
  Og i disse bærekraftstider må da en forpakning som Nyco sin (en flaske hvor korken er doseringsmetode) være overlegen Samarin sine enkeltpakninger?

  Jeg hørte rykter om at det mot slutten av salgstiden ble tilsatt søtningsmiddel i Nyco fruktsalt (for smakens del) men at det trolig virket mot sin hensikt. Som amerikanerne sier: Don’t fix it if it ain’t broken.

  Men altså – jeg håper også at Nyco fruktdrikk kan komme tilbake!

 8. Jaaaaa, jeg er som de andre som savner Nyco´n. Var veldig god å ha mot ful(l) mage og sure oppstøt. Savner den også som oppfriskende i munnen fra tid til annen.

  Når kommer den igjen i butikkhyllene?
  Hvis ikke , hvorfor?

  MVH
  Erik Røland

  1. Dessverre har ikke Nyco Fruktsalt vært hos oss på en stund. Det ble solgt videre, og har vært ute av butikkene i flere år. Men vi får stadig spørsmål om det, så vi tar det med oss videre til diskusjon. Ha en fin dag!

 9. Heisann.
  Jeg og savner Nyco Fruktsalt. Beste tørstedrikke etter en lang treningsøkt. Ingenting som slår dette produktet og det er synd at det ikke finnes lengre. Hadde jeg visst dette for noen år tilbake hadde jeg kjøpt meg et lager før det forsvant av markedet. Kan ikke skjønne at det ikke finnes noen butikker som har igjen produktet stående i en gammel hylle eller to 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *